Forchheim

Ţara: Germania
Nr. de locuitori : 31.651
Primarul municipiului : Dr. Uwe Kirschstein
Website : www.forchheim.de
Cetățeni de Onoare:
Gerhard Kading-Președinte al Comitetului de Parteneriat,
Franz Stumpf – fost Primar general

Situat lângă Canalul Main-Dunăre, la 24 km de Bamberg. Orașul a fost cunoscut în urmă cu 1200 de ani în prima mențiune documentară sub numele Franconia Forchheim. În anul 805, în perioada împăratului Carol cel Mare apare menționat cu numele de Foracheim.

Acest oraș are o istorie bogată și este un împortant centru istoric , construit într-un impresionant și armonios stil arhitectural gotic, renascentist și baroc.

Cele două orașe au întocmit un contract pentru intemeierea unui viitor parteneriat la 04.08.1994 și au semnat Conventia de Parteneriat la 10.06.2000.

Asociația de Prietenie Gherla Forchheim și-a adus contribuția importantă la întărirea legăturilor și derularea proiectelor comune

-Se remarcă implicarea materială încă din 1990, a oraşului şi a Crucii Roşii Germane-Forchheim la multe acţiuni umanitare, sociale, dotări socio-medicale ale unor instituţii vitale.

Yzeure

Țara: Franța   
Număr de locuitori:  13 486
Primarul orașului: Pascal Perrin
Cetățean de Onoare:  dl. Pierre Guillot
Website : https://www.ville-yzeure.com/

Orașul Yzeure este situat în Departamentul Allier din zona centrală a Franței, are 13 486 de locuitori iar originile lui se pierd în vremea vechilor locuitori gali, vechiul său nume fiind  Iciodorum, iar epoca romană a lăsat urme istorice  importante.

Începând din secolul al X-lea orașul Yzeure devine un centru important, ce are astăzi multe clădiri monumentale din diferite epoci și datorită hărniciei locuitorilor săi are acel „parfum” de urbe în care  atributul de „joie de vivre” nu este întâmplător.

Cetățean de Onoare și fost viceprimar, domnul Pierre Guillot este Președintele Asociației de Prietenie Yzeure-Gherla, care împreună cu asociația similară din Gherla au jucat un rol important în derularea proiectelor commune derulate în sprijinul comunității gherlene.
Protocolul de Prietenie în cadrul  Federației Mondiale a Orașelor Înfrățite s-a semnat la Yzeure la 09.09.1995.

Nendaz

Ţara: Elveția
Nr. de locuitori : 7000
Președintele orașului: Frédéric Fragnière  
Website : https://www.nendaz.org/ 

Cetățeni de Onoare:

Gilbert Glasey-Primul Președinte al Asociației de Prietenie Nendaz Gherla
Pascal Praz- Președintele Operation Villages Roumains-Elveția,  https://www.ovr-suisse.ch/, Președintele Asociației de Prietenie Nendaz Gherla și împrejurimi

Orașul Nendaz , Cantonul Valais din Elveția,  este situat în centrul Regiunii Valais pe malul stâng al Ronului, are   cinsprezece   sate și cătune, Basse-Nendaz fiind capitala administrativă și parohie.
Nendaz este înconjurat de vârfuri muntoase magnifice cum ar fi Rosablanche 3336m cu cea mai frumoasă priveliște spre întreaga regiune Valais, și reprezintă una din cele mai mari și mai importantă zonă turistică de schi din Europa.
Cu Municipiul Gherla s-a semnat Pactul de Prietenie în cadrul Operațiunii „Satele Românești”  la data de  12.06.1999.
Asociația de Prietenie Nendaz- Gherla și împrejurimi împreună cu asociația similară din Gherla au jucat un rol important în înfrățire, în derularea multor proiecte commune importante, acțiuni umanitare, dotări socio umanitare, aparatură pentru prevenirea și stingerea incendiilor etc

ABA

Ţara: Ungaria
Nr. de locuitori : 4.300
Primarul orașului: dr. Mikula Lajos
Website : https://www.aba.hu/

Aba este situată în județul Fejér, la 20 km sud de Székesfehérvár, cu o comunitate de 4.300 de oameni, formată din trei așezări (Aba, Belsőbáránd, Bodakajtor).

Numele localului apare pentru prima dată în 1334 sub forma Aba, un nume maghiar derivat dintr-un nume de persoană. Numele personal proto-maghiar Aba, care îi servește drept bază, înseamnă „tată” sau „strămoș” de origine turcească veche.

În data de 18.09.1998 s-a semnat Protocolul de Colaborare cu Municipiul Gherla cu care s-au derulat mai multe proiecte în special în domeniile învățămât, cultură.

Idjevan

Ţara: Armenia
Nr. de locuitori : 21 081
Primarul orașului: Artur Tshagharyan
Website : http://tavush.mtad.am/

Ijevan  este un oraș și o comunitate municipală urbană din municipiul Ijevan din provincia Tavush din Armenia , care servește și ca centru administrativ al provinciei. Este situat în centrul regiunii, la poalele crestei Ijevan din Munții Gugark, pe malul râului Aghstev . Ijevan este sediul Episcopiei de Tavush a Bisericii Apostolice Armene .

Ijevan este situat la o distanță de drum de 137 km nord-est de Erevan . Autostrada Erevan – Tbilisi trece prin Ijevan. La recensământul din 2011, populația orașului era de 21.081, făcându-l cel mai populat oraș din provincie, primar este dl. Artur Tshagharyan


În data de 28 octombrie 2012 s-a semnat Pactul de Prietenie, iar în 2014  Înțelegerea de Cooperare la Gherla, ambele în prezența E.S. dl. Hamlet Gasparian, fostul Ambasador  al Rebublicii Armenia în România și inițiatorul acestor legături, pe baza impresionantei moșteniri armene al orașului Gherla.

Kiryat Motzkin

Ţara: Israel
Nr. de locuitori : 39 590
Primarul orașului: Haim Zuri
Website. https://www.kiryat-motzkin.muni.il/

Orașul Kiryat Motzkin din Israel este un frumos oraș situat la aprox. 10 km Nord de orașul Haifa. În anul 2014 avea o populație de 39 590 de locuitori.
A fost fondat în anul 1934 iar primarul actual al orașului este dl. Haim Zuri. Legăturile noastre de prietenie se datorează unor cetățeni evrei care au origini în Romania și legături istorice cu Gherla cum sunt familile Pataki, Klein etc.
În data de 19.06.2015   s-a semnat la Gherla un Pact de Prietenie iar în anul următor  la 22.05.2016  s-a semnat la Gherla Înțelegerea de Cooperare între cele două orașe.

Ronneby

Ţara: Regatul Suediei
Nr. de locuitori : 28 500
Primarul municipiului: Roger Fredriksson
Website : https://ronneby.se/

Municipiul Ronneby este situat în sud-estul Suediei, Județul Blekinge,  pe coasta de la Marea Baltică. Municipalitatea are aproximativ 28 500 de locuitori împărțite pe principala orașului Ronneby și comunitățile mai mici Kallinge, Bräkne Hoby, Johannishus, Listerby, Backaryd, Eringsboda și Hallabro.
Există un învățământ secundar superior și treisprezece școli elementare. Economia se bazează în principal pe industria prelucrătoare. Există o buna comunicare la Ronneby cu zboruri zilnice spre   capitala suedeză Stockholm, precum și conexiuni de tren la capitala daneză Copenhaga.
Președintele Consiliului Local: Nils Ingmar Thorell
Înțelegerea de Cooperare cu Municipiul Ronneby s-a semnat la Gherla în data de 18 mai 2016.

Polski Trambesh

Ţara: Bulgaria
Nr. de locuitori : 4546 (2009)
Primarul orașului: Georgi Chakarov.
Website : https://www.trambesh.eu/

Polski Trambesh este un oraș din nordul Bulgariei, provincia Veliko Tarnovo.Este situat la 36 de km de capitala provinciei Veliko Tarnovo și are o populație de 4546 de locuitori(2009)

.Pentru prima dată așezarea a fost menționată în registrele otomane în 1430 sub numele de Polski Trambesh. Este numit sub mai multe alte nume, dar în total are numele Trambesh (din slava veche „trambya” – pregătirea pământului înainte de arat). Construcția căii ferate Rousse -Gorna Oryahovitsa și-a impulsionat dezvoltarea în 1917, satul s-a transformat într-un important centru comercial și s-a înființat o industrie după Primul Război Mondial.. Polski Trambesh a fost proclamat oraș în 1964.

Presedintele  Consiliului Local: Marineta Kuzmanova
Înțelegerea de Cooperare s-a semnat în anul 08.09. 2014 la Polski Trambesh.

Marineo

Ţara: Italia
Nr. de locuitori :
Primarul municipiului:  Francesco Ribaudo
Website : https://www.comune.marineo.pa.it

Actualul centru locuit din Marineo, la 30 de kilometri de Palermo, este situat pe un deal dominat de o stâncă impunătoare, Rocca (numită de poeți „Dintele canin al Siciliei” sau „Mormântul lui Polifem”).
Feuda lui Marineo din sec. XV a aparținut Marelui Spital din Palermo.

Pe dealul numit „Montagnola” a avut loc o foarte lungă fază de civilizație, înainte de apariția actualului oraș: dealul, la 623 de metri deasupra nivelului mării, domină râul Eleutherus. A oferit așezării umane o pantă ușoară spre nord-est, ziduri de forfecare inexpugnabile și un singur acces ușor.

Documentația procesului de înfrățire a fost depusă, urmând cursul necesar impus de legislațiile celor două țări, dar mai ales de cultura comună, legăturile vechi de prietenie și de voința celor două comunități.